Neulominen on helppo aloittaa matalalla kynnyksellä - tarvitaan lankaa ja puikot. Näillä pärjäät, mutta harrastuksen kehittyessä huomaat tarvitsevasi lisää työkaluja, kuten allekirjoittanut. Ajattelin kirjoittaa tähän pari sanaa neulojan työkaluista. Haluan nyt keskittyä työkaluihin ja tarvikkeisiin, joita on lähes aina mukana. Puikot ja langat käsittelen toisessa postauksessa.
Silmukkamerkit
Silmukkamerkit ovat minusta neulojan paras ystävä. Niillä voi merkitä tietysti mallikertoja, mutta ne ovat myös todella käteviä raglanlisäysten/vähennysten merkkaamiseen tai merkitsemään vaikka kerroksen alkua.
Silmukkamerkkejä on useita eri tyylisiä. On esimerkiksi sellaisia, joita voi avata ja sulkea hakaneulan tavoin. Umpinaisia merkkejä, kuten renkaita taas pidetään puikolla, ja niitä siirretään puikoilta toiselle, kun ne tulevat neuloessa vastaan. Muistakaa tosiaankin siirtää niitä, muuten ne joutuu leikkaamaan pois valmiista neuleesta. (Legenda kertoo, että näin on käynyt!) Sitten on vielä avonaisia silmukkamerkkejä. Avonaisilla ja hakaneulatyyppisillä merkeillä voi myös merkitä esimerkiksi hihojen kavennuskerrokset. Mitkä näistä ovat sitten parhaat? Vaikea sanoa. Ehdotan, että kokeilet erilaisia löytääkseen itsellesi sopivimmat.
Mittanauha
Ihan ehdoton työkalu, mikäli haluaa neuleen, joka istuu. Mittanauha on hyvä tietysti mallitilkun mittaamiseen, mutta parhaiten se soveltuu omien mittojen ottamiseen. Kaveri avuksi, ja sitten kirjaamaan ylös omia mittoja. Vähintään rinnanympärys olisi hyvä olla tiedossa ennen kuin lähtee paitaa neulomaan.
Suosittelen myös mittaamaan keskeneräistä työtä ja tarkistamaan esimerkiksi, onko tiheys pysynyt samana kuin mallitilkussa. Mallitilkku on saattanut valehdella ja käsiala muuttua neuloessa! Siinä tapauksessa neuleesta tulee joko liian iso tai pieni, koska varsinaista neuletta on neulottu joko löysemmällä tai tiukemmalla käsialalla.
Sakset
Wikipedian mukaan nykyisten saksien edeltäjä kehitettiin roomalaisten toimesta vuonna 100 eaa, ja sakset keksittiin jo 3000-4000 vuotta sitten. Luulisi siis, että sakset olisivat itsestäänselvyys neulojan työkalupakissa, mutta veikkaan, että näin ei ole. Itse käytin vuosikausia yleissaksia, niitä isoja oransseja. Huvittavinta tässä oli, että äitini oli työskenteli saksia valmistavassa yrityksessä, jonka valikoimasta saksia olisi löytynyt joka lähtöön. Viimein ostin käsitöihin tarkoitetut ompelusakset ja elämäni muuttui! Nyt uskallan rohkeasti esimerkiksi steekata mitä tahansa! Ei olisi onnistunut yleissaksilla. Vaikket ikinä steekkaisi mitään, suosittelen silti ostamaan kunnon sakset, sellaiset käsitöihin tarkoitetut pienet, käteen sopivat ja kärjestä terävät.
Kerroslaskuri
Jos haluat pysyä paremmin kärryillä missä neuletyösi on menossa, kannattaa hankkia kerroslaskuri! Se on oivallinen väline, joka toimii tietysti erittäin hyvin monimutkaisten ohjeiden kaverina, mutta on hyvä myös pelkkää sileää neulottaessa esimerkiksi pitämään kirjaa hihakavennuksista.
Kerroslaskureita on monenlaisia ja kokoisia. On pieniä, punaisia ja sinisiä, joita voit tarvittaessa pitää puikoilla. Valikoimastamme löytyvä sininen laskuri on pienemmille, maksimissaan 4.5 mm puikoille ja punainen isommille, 6.5 mm asti. Toki näitä voi käyttää muutenkin, niitä ei välttämättä tarvitse laittaa puikoille.
Lisäksi on lukittavia kerroslaskureita, esimerkiksi Cocoknitsiltä. Ideana on, että kun lukitsee kerroslaskurin se ei laske omiaan, vaikka pyörisi kassissa. Cocoknitsin laskurin saa kiinnitettyä kätevästi Maker’s Keep -rannekkeeseen. Itse omistan tällaisen, ja se toimii erittäin hyvin, kunhan muistan lukita sen! Lisäksi on vielä näitä Knit Pron kerroslaskurisormuksia. Näissäkin kannattaa kokeilla erilaisia!
Muistikirja
Muistikirjoja on kaikenkokoisia ja -näköisiä. Näihin kannattaa kirjata meneillä olevan projektin tiedot, suunnitella tulevia, piirtää kaavioita tai ihan vaan kirjoittaa ylös fiiliksiä eri langoista ja ohjeista. Tietysti muistikirja voi olla virtuaalinen tai voit käyttää vaikka monenlaisia. Vihkoja ja muistikirjoja ei koskaan ole liikaa!
Ohjekansiot
Taitettava ja tarvittaessa pystyyn asetettava ohjekansio on kätevä, kun seuraat paperista neuleohjetta. Pienten magneettien avulla ohje pysyy paikallaan, ja magneettinauhan avulla on helppo seurata, millä kerroksella on. Toimii todella hyvin kirjoneuleita neulottaessa, pitsikaaviota tai palmikkoa seuratessa.
Ei muuta kuin testaamaan eri tarvikkeita ja laajentamaan harrastusta!