Langoista,

Vältä kyyneleet - Neulo mallitilkku

Julkaistu: 01.07.2021Me kaikki tiedämme, miten pitäisi toimia omaksi parhaaksi, joskus silti toimimme päin vastoin. Tiedämme, että kannattaa neuloa mallitilkku tai ostaa yksi ylimääräinen kerä, jotta lanka ei lopu kesken. Silti emme useinkaan toimi näin. Ehkä siinä vaiheessa, kun on neulonut jo kolme paitaa, eikä niistä yksikään sovi, voi harkita ryhtyvänsä neulomaan mallitilkkuja.

Mutta miten mallitilkku neulotaan ja miksi?


Mallitilkun pääasiallinen tehtävä on kertoa, että pääseekö ohjeen tiheyteen, jolla neuleesta tulee annettujen mittojen mukainen. Käytetään tässä esimerkkinä PetiteKnitin Champagne-villatakkiohjeen tiheyttä, joka on 18 silmukkaa/10 cm 4,5 mm kokoisilla puikoilla. 

Luo ohjeessa annetulla puikkokoolla tuo mainittu 18 silmukkaa ja luo lisäksi 5 s + 5 s extraa molemmille reunoille, eli yhteensä 28 silmukkaa. 


Neulo 10 kerrosta ainaoikeaa, jatka molemmissa reunoissa viidellä reunasilmukalla ainaoikeaa, ja neulo keskellä olevilla 18 silmukalla sileää. Jatka näin, kunnes mallitilkku on riittävän iso, eli vähintään 10 cm korkea sileältä osuudelta. Neulo vielä mallitilkun yläreunaan 10 kerrosta ainaoikeaa ja päättele silmukat. Jos et neulo ainaoikeaa reunusta, mallitilkku käpertyy ja saattaa vaikeuttaa mittaamista. Mutta jokainen tavallaan. 

Jos malli on neulottu pyörönä, tee myös mallitilkku pyörönä. Miksi? Jos olet kuten minä, nurjat silmukkasi ovat erikokoisia kuin oikeat silmukat. Sileä neule pyörönä on pelkkää oikea silmukkaa, mutta jos teet tasona neuloen kerroksen oikeaa, toisen nurjaa, tulee mallitilkusta erikokoinen.

Lisäksi neuleen pieni ympärysmitta voi joskus vaikuttaa tiheyteen kiristävästi. Kannattaa silloin vaihtaa puikkokoko isompiin esimerkiksi hihoja neulottaessa. 

Pese mallitilkku ja laita kuivumaan tasona. Voit käyttää pingottimia tai tavallisia nuppineuloja. Anna kuivua rauhassa. 


Mittaa mallitilkusta molemmat, sekä kerrostiheys että silmukkamäärä. Jos olet onnekas, molemmat osuvat ohjeessa mainittuun. Tässä tapauksessa suosittelemme avaamaan shamppanjapullon, sillä harva pääsee ohjetiheyteen molemmissa. 

Jos et ole näin onnekas, voit kokeilla seuraavaa, riippuen mallitilkun numeroista:

Jos on liikaa silmukoita per 10 cm, vaihda isompiin puikkoihin. Liian vähän silmukoita? Vaihda pienempiin puikkoihin. 

Neulo uusi mallitilkku näillä puikoilla samalla lailla kuin yllä. Toivottavasti nyt tärppää!


Silmukkatiheys on ohjeen mukainen? Juhli! Siinäkin tapauksessa, että kerrostiheys ei täsmää. Miksi? Koska kerrostiheyttä on useimmiten helpompi säätää kuin silmukkatiheyttä. Voi aina neuloa enemmän tai vähemmän kerroksia. Toki tämä ei välttämättä toimi palmikoissa tai pitsissä, mutta siihen palaamme toisessa blogipostauksessa. 

Jos et vieläkään onnistu saavuttamaan mainittua tiheyttä, sinulla on kolme vaihtoehtoa. Heivaa tekele menemään ja ota täysin uusi projekti. Toinen vaihtoehto on kokeilla eri materiaalista valmistettuja puikkoja*, sillä joskus puisilla puikoilla pääsee oikeaan tiheyteen, mutta metallisilla ei ja päin vastoin. Kolmas vaihtoehto on laskea ohje uusiksi sille mallitilkun tiheydelle, jonka sait. Tämä kuitenkin tarkoittaa koko ohjeen uudelleenkirjoittamista, joten ehkä ensimmäinen vaihtoehto on parempi.

*Suosittelemme kokeilemaan eri materiaalista valmistettuja puikkoja. Muista, että varsinainen neule on kuitenkin syytä neuloa samoilla puikoilla, joilla mallitilkku on tehty. Muuten tiheys ei välttämättä enää täsmää. 


Tiheyden lisäksi mallitilkku kertoo:
1. Tiheys on oikea, mutta näyttääkö mallitilkku oikealta? Onko se sitä mitä haet?
2. Onko lanka oikea tälle mallille? Miltä neulepinta tuntuu? Entä miltä itse neulonta tuntui, oliko lanka liian pehmeää, karkeaa vai juuri sopivaa? Työnnä mallitilkku käsilaukkuun ja anna sen pyöriä siellä pari päivää. Miten lanka käyttäytyy? Onko se edelleen hehkeänä? Jos on, ei muuta kuin luomaan silmukoita, jos ei, kannattaa ehkä harkita muita lankoja.
3. Miten lanka käyttäytyi pesun ja pingotuksen jälkeen?
4. Miten hyvin mallineule ja/tai silmukat erottuvat langalla? 
5. Jos käytät käsinvärjättyä lankaa, läikittyykö se mielestäsi liikaa?

Suosittelemme todellakin mallitilkun neulomista. Se oikeasti säästää kyyneleiltä! Neulomisen pitäisi olla hauskaa, eikö? Niin ja kuten yleensä, tehkää kuten sanotaan, ei kuten me tehdään! ????

Loading...