Opas sukkapuikkojen valintaan

Sukkien maailmassa on tärkeää löytää oikea pari - siis myös juuri sinun käteesi sopivat sukkapuikot. Saatat olla vasta aloittelemassa neuleharrastusta ja mielessäsi pyörii polttavia puikkokysymyksiä. Tai ehkä olet neulonut sukkia jo kymmenittäin, ja on tullut aika päivittää kuluneet ja mutkalle taipuneet sukkapuikot uusiin.

Jos koskaan poikkeat meillä Titityyllä, huomaat että puikkohyllyn valtava valikoima voi saada pääsi pyörryksiin. Älä huoli, tänään me Titityyn sukka-senseit ja puikkoprofessorit olemme oppaanasi. Luettuasi tämän blogin marssit itsevarmasti valitsemaan hyllystä juuri oikeanlaiset, sinulle sopivat sukkapuikot.

Katso valikoimamme sukkapuikot
Selaa puikkosettejä

Mitä eroa puisilla ja metallisilla sukkapuikoilla on?

Puhutaanpa alkuun materiaaleista. Kuten hyvissä kengissä, myös neulepuikoissa materiaalilla on suuri vaikutus neulekokemukseen. Kullakin materiaalilla on omat ominaisuutensa, jotka vaikuttavat neuletuntumaan ja -mukavuuteen. Vain kokeilemalla erilaisia puikkoja saat selville, mitkä puikot ovat juuri sinun juttusi.

Oletko perinteiden ystävä, joka rakastaa puisten puikkojen lämpöä ja keveyttä? Silmukat lipuvat helposti kiillotetuilla puisilla sukkapuikoilla, ja puikot tuntuvat käsissä mukavilta eivätkä liian liukkailta. Jämäkkä puu ei liiemmin taipuile, ja puikon kärjet ovat yleensä sopivan terävät kaikkeen neulontaan. 

Knitpro Symfonie Wood Sukkapuikot


Knitpro Symfonie Wood Sukkapuikot moniväristä laminoitua puuta

Bambu on toinen uudistuva puikkomateriaali. Vaaleat bambuiset sukkapuikot ovat puisia mattapintaisempia ja joustavampia. Sekä bambuisissa että puisissa sukkapuikoissa on metallisia puikkoja enemmän pitoa, joka saa usein neulontakäsialasta tasaisemman ja tiukemman. Löyhästi neulotut silmukat eivät lipsahtele niiltä liian helposti karkuun. Siksi puiset sukkapuikot ovat myös aloittelijalle oiva valinta. 

Osta puisia sukkapuikkoja:
Knitpro Symfonie Wood Sukkapuikot
KnitPro Bamboo Sukkapuikot
KnitPro J’adore Cubics Sukkapuikot

Jos taas kaipaat vauhdin hurmaa ja metallin kiiltoa, valitse ruostumattomasta teräksestä tai kevyestä alumiinista valmistetut metalliset sukkapuikot. Tuttu metallipuikkojen kilkatus tuo hymyn huulille, ja sileä, kylmä metallipinta tarjoaa vastustamaton luistoa. Metallisilla puikoilla saat sukat valmiiksi alta aikayksikön. Terävien kärkien avulla muutama 3n yht ei ole ongelma eikä mikään.

Katso metalliset sukkapuikot:
ChiaoGoo Stainless Steel teräksiset Sukkapuikot
KnitPro Zing alumiiniset Sukkapuikot


KnitPro Mindful GRATEFUL Sukkapuikkosetti sisältää15 cm teräksiset sukkapuikot

Tiukka käsiala tai monimutkaiset silmukat voivat olla liikaa ohuille puupuikoille, mutta metalliset sukkapukot eivät juuri taipuile saati katkea. Puisten puikkojen tylpemmät kärjet ovat mukavat sileän neulomiseen. Joka tapauksessa, varo jättämästä puikkoja lojumaan sohvalle! Kyllä, meillä on kokemusta sekä puisten että metallisten puikkojen päälle istumisesta.

Mikä on sopiva puikkokoko sukille?

Koolla on väliä, kun puhutaan neulepuikoista. Tarvitset juuri ohjeeseen ja langallesi sopivat puikot oikeassa koossa. Liian pienet puikot ja tulet painimaan liian kireiden silmukoiden kanssa. Liian suuret puikot ja neulepinnasta tulee liian harvaa ja löysää - tätä me emme halua sukkiin! Katso ohjeesta ja langan vyötteestä apua puikkokoon valintaan, ja tee mallitilkku, jotta saavutat ohjeessa vaaditun neuletiheyden. Näin saat sopivan tiiviin sukan oikeassa koossa.

Sukkapuikkoja valmistetaan sekä perinteisen pyöreinä että neliskanttisina. Nelikulmaiset Cubics-puikot ovat pyöreitä ergonomisemmat. Neliön ympärysmitta on halkaisijaltaan saman kokoista ympyrää pienempi, muistamme geometrian oppitunneilta. Siksi cubicsit vastaavat pienempää pyöreää puikkoa: Esimerkiksi 3.50 mm neliskanttiset puikot vastaavat 3.25 mm pyöreitä puikkoja. Neliskanttisilla neulot usein myös tiiviimpää pintaa.

Yleisiä puikkosuosituksia eri vahvuisille langoille:

Fingering sukkalangat: 2.00mm - 2.50mm

Sport sukkalangat: 2.75mm - 3.25mm

DK sukkalangat 3.50mm - 4.00mm

20 cm bambusukkapuikoille mahtuvat isommankin sukan silmukat

Sukkapuikkojen pituus ja määrä setissä

Myös puikon pituudella on vaikutusta. Sukkapuikkojen yleisimmät mitat ovat 15 tai 20 cm. Valitset puikon mitan erityisesti oman mieltymyksesi ja neuleen mukaan. Pienet ja keskikokoiset sukat sopivat hyvin 15 cm puikoille, kun taas isoihin sukkiin (hihoihn ja pipoihin) 20 cm sukkapuikot ovat parempi valinta. Kannattaa huomioida kuinka monta silmukkaa yrität mahduttaa yhdelle puikolle. Liian lyhyeltä puikolta silmukat tipahtelevat karkuun kun silmä välttää, ja liian pitkät sukkapuikot tuntuvat tulevan tielle.

Zing värikoodatut alumiinipuikot sekä 15 cm settinä että 20 cm settinä. Myynnissä myös erikseen.

Puhutaan vielä hetki sukkapuikkojen määrästä. Puikkopaketissa on usein viisi - kuusi puikkoa. Monellako niistä pitää neuloa ilman, että olo on kuin jonglöörilla? Tämä on taas näitä mieltymyskysymyksiä. Tavallisin tapa on jakaa sukan silmukat neljälle puikolle ja neuloa viidennellä.

Mikään ei silti estä sinua neulomasta neljällä tai vaikka kuudella puikolla, jos se tuntuu luontevammalta. Jos puikkosetissäsi on ylimääräisiä puikkoja, pidä ne tallessa! Jos yksi puikko sattuu katkeamaan tai häviämään nojatuolin uumeniin, sinulla on vielä varapuikko matkassa.

Loppujen lopuksi sinulle sopivien sukkapuikkojen valinta vaatii vain hiukan aikaa, kärsivällisyyttä ja testailua. Puikkokotelostasi on hyvä löytyä erilaisia puikkoja eri langoille ja eri malleille. Tärkeintä on, että neulominen tuntuu sinusta mukavalta ja sujuvalta eikä takkua. Täydellinen parisi sukkien neulomiseen löytyy meiltä varmasti!

Loading...