Neuleohjeet, Inspiraatio,

Neulo: Lento-villapaita - Osa 2

Julkaistu: 23.01.2023Titityyn neulekoulussa neulotaan Jonna Helinin Lento-villapaita. Lähde mukaan neulomaan paras villapaitasi! Lue tästä osa 1.


Lento neulepaidan ohje suomeksi - ohje heti sähköpostitse


Miten neuloa villapaita?

Mikä tahansa paita alkaa suurin piirtein samoilla sanoilla, luo tietty määrä silmukoita. Jos luontitavalla on väliä, se kerrotaan ohjeessa. 


Pieni vinkki tähän kohtaan! Ylhäältä alaspäin neulottavaa neuletta on helppo sovittaa neuloessa. Sovita siis paitaa sitä mukaa, kun se etenee. Näin huomaat ajoissa, mikäli paita ei istu, ja ehkä selviää myös, haluatko tehdä muokkauksia paitaan. Esimerkiksi helman lyhentäminen tai pidentäminen on helppoa, neulot vaan vähemmän tai enemmän kerroksia. Sama koskee hihoja, voi olla, että juuri sinä tarvitsetkin pidemmät hihat. 


Kaulus ja pääntie


Yleisesti ottaen on hyvä idea neuloa kaulus vähintään 0.5 mm pienemmillä puikoilla, kuin vartalo-osa. Joustinneule on joustava, joten jos neulot sen samankokoisilla puikoilla kuin vartalon, siitä tulee liian löysä ja veltto tekele. Olet jo mallitilkun perusteella valinnut neulepuikot, joilla neulot vartalo-osan, jotta pääset annettuun neuletiheyteen 14 s = 10 cm. Valitse siis sitä muutama koko pienempi puikko joustimeen. Lento-paidassa joustin neulotaan ohjetiheydellä n. 4 mm puikoilla, ja vartalo 6 mm puikoilla. Lento-villapaidassa kauluksen silmukat luodaan käyttäen väliaikaista aloitustapaa, jossa käytetään jämälankaa ja virkkuukoukkua. Kaulus on käännetty kaksinkerroin, siksi väliaikainen aloitus. Tee piiiiitkä ketju ketjusilmukoilla, enemmän kuin poimit aloitussilmukat. Näihin ketjusilmukoihin (nurjalle puolelle) luodaan varsinaiset silmukat. Kun kaulus on sopivan pituinen, väliaikainen luontireuna, eli ketjusilmukkanauha puretaan.


Kun olet luonut tarpeeksi silmukoita, aloita neulominen pyörönä. Laita kerroksen aloituskohtaan silmukkamerkki. Neulo 1 kerros ja jatka sitten 1 o, 1 n joustinta niin pitkään kuin ohjeistetaan. 


Sitten pura väliaikainen aloitus, ja neulo nämä silmukat yhteen puikoilla olevien kanssa. 

Tämä kohta on ehkä hankalin koko ohjeessa, ja se ei oikeasti ole NIIN hankala! Olemme varmoja, että onnistut!


Ylävartalo

Vaihda isompiin puikkoihin ja jatka ylävartalon ja hihojen neulontaa ohjeen mukaisesti.Lento-paidan raglanlisäykset ja hihat erottuvat silmukkamerkeillä vartalosta.


Lento-paita on raglanmuotoinen, ehkä yksinkertaisin villapaitamalli. Ohjeessa neuvotaan laittamaan silmukkamerkit tiettyhin kohtiin. Silmukkamerkeillä merkataan kohdat, missä pitää lisätä silmukoita raglanmuotoilua varten. 
Lento-paitaan neulotaan lyhennettyjä kerroksia, jotta paita istuisi niskasta paremmin. Lyhennetyt kerrokset neulotaan tasona eli edestakaisin. Samaan aikaan, kun teet lyhennettyjä kerroksia neulot myös raglan-lisäykset. Kun lyhennetyt kerrokset ovat valmiit, jatka neuletta raglan-lisäyksineen pyörönä.
Seuraavaksi jaetaan vartalon ja hihojen silmukat. 

Loading...