Neuleohjeet, Inspiraatio,

Neulo: Lento-villapaita - Osa 1

Julkaistu: 17.01.2023Ennen kuin aloitat


Tässä postauksessa emme käsittele neulonnan perusteita. Oletamme tässä kohtaa, että osaat neuloa, eli oikea ja nurja silmukka onnistuu, ja joku luomistapa löytyy myös arsenaalista. 

Miten valita oikea koko? Mittaa itseäsi! On äärimmäisen tärkeää, että tiedät/tiedostat minkä kokoinen olet. Vähintään rinnanympärys pitää olla tiedossa. Ideaali tilanteessa saatat tietää myös hihan pituuden ja pari muuta mittaa, joita mainitaan ohjeessa. Ota siis mittanauha ja pyydä kaveria auttamaan. Jos kaveria ei löydy, mittaa ihan itse. 


Miksi mitat ovat tärkeitä? Mistä muuten tietäisit minkä kokoista paitaa olet neulomassa? Se, että sanoo olevansa XS-kokoinen ei oikeasti tarkoita mitään. XS tai mikään koko ei ole standardi, joten se voi olla mitä tahansa, eli rinnanympärys voi vaihdella valmistajan mukaan useamman kymmentä senttimetriä. Joten tämä “käytän aina XS-koon vaatteita” ei auta. Ota se mittanauha ja mittaa rinnanympäryksesi. Kirjoita se ylös. Joo, ihan paperille! Seuraavaksi tsekkaa ja valitse ohjeesta oikea koko! 
Tämä ei olekaan niin yksinkertainen asia, eikä välttämättä ole yhtä ainoaa oikeata vastausta. Koko riippuu myös siitä millaisen paidan haluat, eli haluatko esim. tyköistuvan tai löysemmän. Esimerkiksi, jos rinnanympäryksesi on 96 cm, silloin voisin neuloa koon 1 Lento-villapaidasta. Tämä kuitenkin tarkoittaa, että lopullinen paita on täsmälleen saman kokoinen kuin rinnanympäryksesi, eli väljyyttä on 0 cm. Lentoa ei ole tarkoitettu näin tiukaksi, vaan ajatus on, että paidassa olisi 10 tai jopa 20 cm väljyyttä. Voisit neuloa koon 2 (11 cm väljyyttä) tai jopa koon 3 (17 cm väljyyttä) paidan. Miten paljon väljyyttä on riittävästi on todellakin makuasia. Suosittelen tutkimaan kaupasta ostettua lemppari paitaasi ja ottamaan siitä mallia. 


Lankojen valitseminen


Yksinkertaisimmillaan valitse lanka, jolla pääset oikeaan tiheyteen. Koska tämä ei ole blogipostaus miten valita lankaa otsikolla, en käsittele aihetta kovinkaan perusteellisesti. Suosittelen menemään lankakauppaan, erityisesti meidän lankakauppaan. :) Meiltä saat asiantauntevaa palvelua! Etsimme juuri sinun projektiisi sopivan langan ja laskemme myös menekin! Meillä on loistavaa asiakaspalvelua! Jos kuitenkin haluat sukeltaa online-lankashoppailun ihmeelliseen suohon, eikun maailmaan, lue tämä blogipostaus mitä lankaa kannattaisi Lento-paitaan valita.


Helpoimmalla pääset jos valitset samankaltaiset langat kuten alkuperäisessä. Alkuperäinen Lento-paita neulotaan kahdella langalla. Tämä saattaa osoittautua hankalaksi, mikäli kyseessä on oikeasti ensimmäinen paita jonka neulot. Ehdotan, että neulot Lento-paidan yksinkertaisesta villalangasta. Peer Gynt, Peruvian Highland Wool tai Gilliatt, sopisi erinomaisesti. Mitä tahansa valitsetkin, neulo mallitilkku! Miten neuloa mallitilkku? Jatka lukemista!


Neulontapuikoista

Hanki sellaiset joista pidät. Ymmärrän, saattaa olla hankalaa tietää mistä pitää, jos todellakin olet aloittelija. Eli osta mistä tahansa materiaalista tehdyt puikot, saman kokoiset kuin ohjeessa. Koska paita neulotaan pyörönä, osta pyöröpuikot (ehkä myös sukkapuikot hihoihin, jos et opettele looppaamaan, eli neulomaan hihatkin pyöröpuikoilla). 


Saattaa olla, että joudut testaamaan eri materiaaleista valmistettuja puikkoja, sekä eri paksuisia puikkoja päästäksesi ohjeen tiheyteen. Hanki siis puikot joilla pääset tiheyteen, materiaalista viis. 
Lue ohje

Lue ohje kokokaan vaikka et ymmärtäisikään ihan kaikkea mitä siinä sanotaan. Tee muistiinpanoja, käytä kynää ja paperia tarvittaessa tai merkkaa suoraan ohjeeseen kaikki kohdat jotka herättää kysymyksiä. Jos koko ohje herättää ainostaan kysymyksiä, neulontakurssi auttaa! YouTubesta ja neulontablogeista löytyy myös paljon apua!


Neulo mallitilkku (tai kaks!)

Minusta tärkein asia villapaidan neulomisessa on mallitilkku. Tiheyden mittaamisen lisäksi mallitilkku kertoo sinulle muutakin, esimerkiksi onko valitsemasi lanka ollenkaan kiva tai sellainen kuin ajattelit sen olevan. Tiheys tarkoittaa kuinka monta silmukkaa ja kerrosta saat annetulla puikkokoolla per 10 cm. Lue mallitilkun neulomisesta lisää täältä. 


Pari huomiota tähän kohtaan. Kun pääset syvemmälle neulonta maailmaan, saatat törmätä neulojiin, jotka väittävät, että he aina pääsevät annettuun tiheyteen (ensimmäisellä yrityksellä siis). Höpönhöpön, ehdotan, että pysyt kaukana näitä ihmisistä!


Myönnettäköön, että mitä enemmän neulot, sitä paremmin olet kärryillä miten neulot, ja hetken päästä osaat jo ehkä sanoa montako silmukkaa yleensä saat 2.5 mm puikoilla fingering-vahvuisella langalla. Tämä ei silti tarkoita, että tiheytesi olisi aina ohjeenmukainen!


Niin, se mallitilkku. Jos et pääse ohjetiheyteen millään puikoilla, sinulla on pari vaihtoehtoa:

  1. Hylkää laiva! Oikeasti, suosittelen tätä!  Elämä on liian lyhyt, siirry seuraavaan asiaan. 

  2. Kokeile eri lankaa.

  3. Laske ohjeen kaikki silmukat sinun tiheydelle. (Tätä en suosittele, tämä tarkoittaa käytännössä, että teet ohjeen uusiksi.)


Oletetaan, että ihme on tapahtunut, ja pääsit ohjetiheyteen! Fantastista! Seuraavassa osassa mennäänkin itse paidan neulontaan! 


Loading...