Langoista, Blogi,

Kotimaisesta villasta ja Tukuwoolin tuotantoketjusta

Julkaistu: 05.02.2021Yle Uutisten tekemään juttuun sekä moniin muihin mediassa pyöriviin artikkeleihin suomalaisen villan tilanteesta viitaten avaan taasen hieman Tukuwoolin tarinaa ja tuotantoa. Voin vakuuttaa, että tällä hetkellä tehdään taustalla hartiavoimin töitä, että saamme Tukuwoolin ja kotimaisen villan tuotannon nostettua ihan toiselle tasolle. Tämä ei ole pelkästään meistä kiinni ja työ on pitkä ja osin kivinenkin, mutta sitä tehdään.  Teemme töitä että prosessit paranevat ja saisimme tuotannon vastaamaan kysyntää. 

Lyhyt kuvaus siitä miten Tukuwool Fingering ja Tukuwool Sock päätyy meidän varastoomme ja miltä tuotantoketju näyttää:

Lanka tilataan villoineen ja kehräyksineen Pirtin Kehräämöltä. He pesettävät villan isommissa erissä Englannissa. Pirtillä pestään kyllä myös pienempiä eriä, mutta meidän isot tilausmäärät vaativat pesun Englannissa. Tilausmäärämme ovat tuhansissa kiloissa lankaa vuodessa emmekä tällä hetkellä tiedä mistä tiloilta villa on peräisin. Villan keruu ja logistiikan puuttuminen Suomessa aiheuttaa tässä kohtaa haasteita.

Tämän jälkeen lanka kehrätään, kerrataan ja vyyhditetään Pirtillä. Sieltä langat kuljetetaan PMK Värjäämölle, jossa langat värjätään tai vielä pestään. Värjäämättömät langat tarvitsevat myös vielä pesukäsittelyn kehruun jälkeen. Tämän jälkeen ne kuljetetaan Salo-Angoraan jälkityöhön eli vyyhditykseen, vyöttämiseen ja pakkaamiseen. Salo-Angorasta langat lähtevät varastoomme Tampereelle tai Titityyn myymälään. Monta vaihetta, monta kuljetusta, aivan liian monta mutta tällä hetkellä muuta ratkaisua ei ole. Toivoen tuotantoketju saadaan selkeämmäksi ja lyhyemmäksi jossain vaiheessa. Useat eri vaiheet luonnollisesti nostavat myös hintaa. 

Tukuwool Hakamaa ja Tukuwool Harmas tuotantoketjut ovat lyhyemmät. Ostamme villat suoraan lammastiloilta, joista ne kuljetetaan kehräämöille. Siellä suoritetaan villan pesu ja kehruu sekä jälkityöt. Tukuwool Harmas käy lankana pesussa välissä PMK Värjäämöllä. Tukuwool Hakamaa valmistuu näistä siis ainoastaan yhdessä paikassa, Virtain Villassa. Näitä lankoja emme värjää, koska villaa ei riitä tarpeeksi useisiin väreihin. 

Tässä vielä muutamia faktoja:

Tiesitkö, että Tukuwool on 100 % suomalaista villaa oleva kotimainen lankamerkki? Tukuwoolilla on lähes 90 jälleenmyyjää, joista suurin osa on ulkomailla. Täten se onkin suurin suomalainen lankamerkki, jolla on kansainvälistä myyntiä. Tukuwool® lankoihin menee vuosittain tuhansia kiloja suomalaista villaa.

Tiesitkö myös, että Tukuwoolia ostaessasi teet työpaikkoja sadoille lammastiloille ympäri maan, kolmelle kehräämölle Mikkelissä, Virroilla ja Ylöjärvellä (eli Pirtin kehräämö, Virtain Villa ja Salo-Angora), yhdelle värjäämölle (PMK Värjäämö), varastolle Tampereella (yhdessä Laine Publishingin kanssa työllistetään osa-aikainen työntekijä), meidän tällä hetkellä 8 henkiselle lankakaupalle sekä kaikille jälleenmyyjillemme ympäri maailmaa? Lisäksi töitä syntyy useille neulesuunnittelijoille, editoijalle, kääntäjälle, graafikolle, kuljetusfirmoille, painofirmoille ja monelle muulle. Eli sadoille ihmisille.

Suomalaisen villan eteen tekee töitä tällä hetkellä ja suomalaista lankaa myy meidän lisäksi moni muukin yritys, hienoja pieniä värjäreitä on maa täynnä eikä kaikki kotimainen villa päädy pelkästään käsityölangaksi. Sitä hyödynnetään jo paljon paremmin kuin vaikka 5 vuotta sitten. Ja kyllä sitä suomalaista, kotimaista lankaa on saatavana, ei tilanne ihan nyt niin toivoton ole kuin miltä se useasti mediassa näyttää. Mutta ehdottoman tärkeää on, että tämä tilanne lähtee rullaamaan toisella tavalla jo alkutuotannosta lähtien ja hienoa, että siihen ollaan saamassa ensimmäistä kertaa isompi kansallinen yhteistyökuvio käyntiin. Siitä kiitos Pro Agrialle ja Suomen lammasyhdistykselle.

Isoin kiitos kysynnän kasvusta kuuluu teille neulojille, jotka haluatte puikoillenne ja ihollenne suomalaista villaa ?? Toivon todella, että hyllyt täyttyvät pian enemmän Tukuwoolista ja pystymme vastaamaan paremmin toiveisiinne.
Loading...