Vältä kyyneleet - Neulo mallitilkku

"Miksi neulepaidasta tuli liian iso tai pieni, vaikka seurasin ohjetta?" Mallitilkun neulominen kertoo neuletiheydestäsi, eikä sen tekemistä kannata jättää väliin


Me kaikki tiedämme, miten pitäisi toimia omaksi parhaaksi, joskus silti toimimme päin vastoin. Tiedämme, että kannattaa neuloa mallitilkku tai ostaa yksi ylimääräinen kerä, jotta lanka ei lopu kesken. Silti emme useinkaan toimi näin. Ehkä siinä vaiheessa, kun on neulonut jo kolme paitaa, eikä niistä yksikään sovi, voi harkita ryhtyvänsä neulomaan mallitilkkuja.

Miksi mallitilkku pitää neuloa?

Mallitilkun pääasiallinen tehtävä on kertoa, pääsetkö ohjeessa kerrottuun neuletiheyteen, jolla neuleesta tulee annettujen mittojen mukainen. Jos neuletiheys on tiiviimpi kuin ohjeessa, neuleesta tulee pienempi. Jos tiheytesi on löysempi kuin annettu tiheys, neuleesta tulee isompi kuin ohjeessa. Mallitilkun neulomisen jälkeen voit vielä vaihtaa puikkokoa sellaiseen, jolla saavutat pyydetyn neuletiheyden.

Miten mallitilkku neulotaan?

Yleensä mallitilkku neulotaan tasona, ohjeessa ilmoitetulla mallineuleella ja ohjeen suosituspuikkokoolla.

Paras mallitilkku on reilun kokoinen, noin 15x 15 cm, jolloin siitä on helppo mitata neuletiheys silmukoita ja kerroksia 10 cm kohti. Käytetään tässä esimerkkinä Tukuwool Juntu villapaidan neuletiheyttä, joka on 17 silmukkaa, 28 kerrosta 10 cm kohti noin 5 mm kokoisilla puikoilla. 

Luo ohjeessa annetulla puikkokoolla tuo mainittu noin 15 cm mittainen määrä, esim. mainittu 17 silmukkaa ja luo lisäksi 5 s + 5 s extraa molemmille reunoille, eli yhteensä 27 silmukkaa. 


Neulo nelisen kerrosta ainaoikeaa. Jatka sen jälkeen molemmissa reunoissa parilla reunasilmukalla ainaoikeaa ja neulo keskellä olevilla silmukoilla sileää tai ohjeen mallineuletta, jolle tiheys on annettu.

Jatka näin, kunnes mallitilkku on riittävän iso, eli vähintään 10 cm korkea mitattavalta osuudelta. Neulo vielä mallitilkun yläreunaan toiset nelisen kerrosta ainaoikeaa ja päättele silmukat. Jos et neulo ainaoikeaa reunusta, mallitilkku käpertyy ja saattaa vaikeuttaa mittaamista.

Mallitilkku pyörönä neulottavaa neuletta varten

Jos malli on neulottu pyörönä, tee myös mallitilkku pyörönä. Miksi? Monella neulojalla nurjat silmukat ovat eri kokoisia kuin oikeat silmukat. Sileä neule pyörönä on pelkkää oikea silmukkaa, mutta jos teet tasona neuloen kerroksen oikeaa, toisen nurjaa, voi neuleesta tulla eri kokoinen.


Neuleen pieni ympärysmitta voi joskus vaikuttaa tiheyteen kiristävästi. Esimerkiksi hihoihin voi olla järkevä valita kokoa isommat puikot.


Miten mallitilkusta mitataan neuletiheys?


Viimeisetele mallitilkku kuten valmis neule tullaan viimeistelemään tai käsittelemään käytössä. Yleensä tämä tarkoittaa neuleen pesemistä. Pese siis myös mallitilkku samalla langan pesuohjeen mukaisesti ja laita kuivumaan tasona.


Voit käyttää pingotusalustaa, pingottimia ja t-neuloja viimeistelyssä, mutta asettele tilkku, kuten valmis neulekin, venyttelemättä alustalle. Anna tilkun kuivua rauhassa. 


Mittaa kuivuneesta mallitilkusta kerrostiheys että silmukkatiheys. Jos olet onnekas, molemmat osuvat ohjeessa mainittuun.

Jos et ole näin onnekas, mieti seuraavia:


Silmukkatiheys ei täsmää

Jos silmukoita on enemmän per 10 cm kuin ohjeessa, eli silmukkatiheytesi on tiiviimpi kuin ohjeessa, vaihda isompiin puikkoihin.


Jos silmukoita on vähemmän per 10 cm kuin ohjeessa, eli silmukkatiheytes on löysempi kuin ohjeessa, vaihda pienempiin puikkoihin.


Neulo uusi mallitilkku näillä puikoilla samalla lailla kuin yllä. Toivottavasti nyt tärppää!


Jos et vieläkään onnistu saavuttamaan ohjeessa mainittua tiheyttä, sinulla on muutama vaihtoehto. Mietin ensin Millainen projektisi on eli onko neuletiheydellä väliä - väljässä villapaidassa ei ole ihan niin justiinsa, jos väljyys on 25 tai 30 cm omaan rinnanympärykseesi. Tyköistuvassa neuleessa tai pienissä projekteissa jopa 0,5-1 s tiiviimpi tai löysempi tiheys voi myös olla kohtalokas. Isommissa töissä tiheyden heitot näkyvät isompina eroina.

1. Vaihda vielä puikkoja tai lankaa. Aina lanka ei sovi valitsemaasi työhön. Kysy meiltä apua tarvittaessa langan valintaan!

2. Oletko tosi lähellä? Viimeistelyllä voit vielä vähän vaikuttaa neuleen kokoon. Aina mallitilkusta ei ihan saa selvää, olisiko tiheys hiukan venytettynä ollutkin ohjeen vaatima. Päätät itse, mihin lopputulokseen voit olla tyytyväinen :)

3. Neulo väärällä tiheydellä - lopputulos ei ole välttämättä toivomasi ellet suorita pientä laskelmaa. Voit tarvittaessa valita ohjeesta isomman tai pienemmän koon. Esim. Juntu Villapaidan pienin koko 17 s tiheydellä on rinnan kohdalla 168 s =  99 cm. Jos neuletiheytesi on tiiviimpi 18 s, rinnanympäryksestä tulisikin 93 cm, kaula-aukosta pienempi, hihoista tiukemmat. Voisit siis valita seuraavan koon, jonka silmukkamäärä rinnan kohdalla on 176 s, mikä 18 s tiheydellä onkin 98 cm.

Silmukkatiheys on ohjeen mukainen

Hurraa! Nyt voit juhlia! Siinäkin tapauksessa, että kerrostiheys ei täsmää. Miksi? Koska kerrostiheyttä on useimmiten helpompi säätää kuin silmukkatiheyttä. Voi aina neuloa enemmän tai vähemmän kerroksia, ja viimeistelyllä voi vielä vaikuttaa mittoihin jonkin verran. 

Mitä muuta hyötyä mallitilkusta on

Mallitilkku kertoo neuletiheyden lisäksi paljon muutakin:

1. Näyttääkö neulepinta siltä, mitä haet? Onko lanka oikea tälle mallille? Miltä neulepinta tuntuu? Entä miltä itse neulonta tuntui, oliko lanka liian pehmeää, karkeaa vai juuri sopivaa? Erottuvatko silmukat ja kuvio haluamallasi tavalla

2. Miten lanka kestää tulevaa käyttöä? Voit testata mallitilkun avulla kestävyyttä hankaamalla tai kuljettamalla tilkkua käsilaukun pohjalla pari päivää :)

3. Miten lanka käyttäytyy pesun ja pingotuksen jälkeen? Ehkä lanka vaatii erilaisen käsittelyn, ja voit huomioida sen valmiin neuleen kohdalla.

Suosittelemme todellakin mallitilkun neulomista. Työn valmistelu ja viimeistely kuuluvat neulomiseen, ja mallitilkun neulomisesta tulee parhaimmillaan jopa meditatiivinen ja hauska osa neuleprojektia. Kokemuksen myötä opit tuntemaan neuletiheytesi paremmin. Välillä (jopa usein) mallitilkku jää meiltä titityyläisiltäkin väliin. Tähänkin pätee tuttu ohje: Tee kuten sanomme, älä kuten teemme! Se oikeasti säästää kyyneleiltä! 

Loading...