Neuleohjeet,

Parhaat langat Strömsö villatakkiin

Julkaistu: 08.09.2022



Ylen Strömsö villapaita ja villatakki - kauniit kirjoneulepaidat kaarrokkeella


Kirjoneulepaitojen yksi suosituimmista neulemalleista on Lee Esselströmin Strömsö tv-ohjelmaan suunnittelema Strömsö villapaita eikä ihme! Mikä voisikaan olla parempi yhdistelmä syksyn pimeneviin iltoihin kuin Strömsö ja kaarrokekirjoneule. Lee Esselströmin malliin ovat ihastuneet niin vasta-alkajat kuin kokeneemmatkin neulojat. 

Katso alta lankavinkit ja ohjelinkit suosittuihin Strömsö villapaitaan ja Strömsö villatakkiin!

Strömsö villapaidan ohje on ilmaiseksi ladattavissa ja tulostettavissa Strömsö ohjelman sivuilta. Villapaidan kirjoneulekuvio on saanut inspiraationsa Strömsön kuistin puuleikkauksista, jotka toistuvat paidassa sydämen muotoisina kuviona. Alhaalta ylöspäin neulottuun villapuseroon löytyy helppo suomenkielinen ohje vaihekuvineen. Villapaidan lanka voi olla konepestävä tai ilman konepesukäsittelyä.


Ylen sivuilta löydät myös neuleohjeen Strömsö villatakkiin. Neuletakki on neulottu ylhäältä alas ja lopuksi leikattu eli steekattu auki. Tapa saattaa hirvittää ensikertalaista, mutta ei huolta, Strömsön sivuilta löydät avuksi myös videovinkit, miten neulekiruginen toimenpide sujuu mahdollisimman helposti.

Langaksi neulottuun ja steekattuun neuletakkiin kannattaa valita ei-superwash-käsitelty 100 % villalanka. Leikatun neuleen reunat pysyvät helpommin kasassa eivätkä purkaudu herkästi, kuten esimerkiksi sileämmässä konepesukäsitellyssä villa- tai merinoneuleessa voi käydä. Kokeneempi neuloja voi valita langaksi myös merinolangan tiedostaen, miten sileä ja liukas kuitu käyttäytyy. Tällöin leikatut reunat kannattaa ehdottomasti huolitella ompelukoneella.  

Mistä langasta Strömsö villatakki neulotaan?

Strömsö-neuleeseen voi valita DK, Worsted tai Aran-vahvuisen neulelangan, jolla pääset ohjeen neuletiheyteen 18 s ja 23 krs = 10 x 10 cm. Voit neuloa paidan villasta tai villasekoitteesta tarpeesi mukaan.


Lee on käyttänyt neulomiseen löyhällä käsialallaan 3 mm:n pyöröpuikkoja (pituus 40 ja 80 cm) ja 3,5 mm:n pyöröpuikkoja (pituus 40 cm, 60 cm ja 80 cm). Suosittelemme ohjeeseen puikkoja 4 (joustin) ja 4,5mm (sileä ohjetiheydellä), mutta tämä riippuu käsialastasi. Kaikki joustimet (kaula-aukko, nappilistat, hihansuut ja alareuna) neulotaan 0,5 mm ohuemmilla puikoilla kuin millä neulot sileää.


Tässä Titityyn lankavalinnat sekä Strömsö villatakkiin että Strömsö villapaitaan:


  1. Tukuwool DK - kotimainen villalanka, oma aarteemme ja ehdoton ykkösvalinta kirjoneuleeseen ja steekkaukseen

  2. Sandnes Garn Peer Gynt - 100 % norjalainen villalanka

  3. Sandnes Garn Double Sunday - 100 % non-superwash merinolanka, pehmeä, kirkkaat sävyt

  4. De Rerum Natura Gilliatt - eettinen ranskalainen merinolanka ilman superwash-käsittelyä - murrettuja sävyjä

  5. Filcolana Peruvian Highland Wool - ihanan pehmeää villaa kymmenissä väreissä, non-superwash

  6. Lopi Lettlopi - islantilaisvilla kirjoneuleisiin, perinteinen

  7. Sandnes Garn Smart tai Perfect konepestävät villalangat erityisesti villapaitaan. Steekkaukseen varauksella.

Parhaat villapaitalangat kategoriasta löydät lisää sopivia lankoja sekä Strömsö villapaitaan että neulepuseroon.


Linkki villatakin ohjeeseen Yle.fi: Strömsö-villatakki on täällä!

Kuvat: Minna Mäkelä / Yle




Loading...