Neulo: Lento-villapaita - Osa 3

Titityyn neulekoulussa neulotaan Jonna Helinin Lento-villapaita. Lähde mukaan neulomaan paras villapaitasi!

Lento neulepaidan ohje suomeksi - ohje heti sähköpostitse

Tarvitsetko kertausta? Lue blogisarjan osa 1 ja osa 2. 

Jaa vartalon ja hihojen silmukat

Kun Lento-villapaidan raglan-lisäykset on tehty ja ylävartalo on sopivan pituinen, jaa vartalon ja hihojen silmukat. Jätä hihojen silmukat odottamaan joko jämälangalle, tai hanki kätevät TKB cords -silmukkakaapelit. Luo molempien kainaloiden alle ohjeen mukainen silmukkamäärä.

Jatka vartalon neulomista. Tästä eteenpäin kaikki on kuin lasten leikkiä, eli pelkkää sileää. Neulo niin pitkään kuin ohjeessa neuvotaan (muista kokeilla paitaa välillä) ja tee modaukset tarvittaessa. Vaihda pienempiin puikkoihin ja neulo joustinta kuten ohjeistettu. Päättele silmukat italialaista päättelyä käyttäen. 

Italialaisesta päättelystä. Monissa tutoriaaleissa kehotetaan jättämään noin 3-4 kertaa pääteltävän reunan pituinen langanpätkä päättelyyn. En koskaan käytä niin paljon. 3 kertaa pääteltävän reunan pituinen pätkä on tarpeeksi. Helpoimmalla pääset etsimällä YouTubesta ohjevideoita miten italialainen päättely tehdään. Tarvitset siis pitkän langanpään ja päättelyneulan. Tähän päättelyyn ei käytetä neulontapuikkoja. Katso tästä video avuksi!
Hihat

Poimi silmukat jämälangalta tai silmukkakaapelilta, sekä silmukoita kainaloiden alta. Jatka neulomista pyörönä. Siinan (tässä vielä keskeneräinen) Lento Lana Gatto Fresh ja Isager Silk Mohair -langoista.

Koska tämä saattaa olla ensimmäinen villapaitasi, on vaikea arvioida neulotko hihoja tiukempana kuin vartaloa. Pienempi ympärysmittaa saattaa vaikuttaa tiheyteen. Jos huomaat, että neulot tiukempaa, pura ja aloita uudestaan 0.25 tai 0.5 mm isommilla puikoilla. Tätä sattuu paremmissakin piireissä! Jos taas huomaat, että tiheytesi on löysempi kuin ohjeessa, ota pienemmät puikot (tätä ei yleensä tapahdu, mutta ei sitä koskaan tiedä). 

Tee hihojen kavennukset kuten ohjeistetaan. Kun olet neulonut tarpeeksi pitkät (tai ohjeen mukaiset) hihat, vaihda pienempiin puikkoihin. Neulo joustinta ohjeen mukaan. Päättele käyttäen italialaista päättelyä. Neulo toinen hiha samalla lailla!Katin talvi-Lento Peruvian Highland Wool -langasta. (Kati on neulonut kesä-Lennon Coastista ja Tiliasta.)


Viimeistely

Tämä saattaa olla taas niitä makuasioita, mutta itse en päättele langanpäät ennen kuin pesen paidan. Miksi? Ajattelen, että jos päättelen langanpäät vasta paidan pingottamisen jälkeen, langanpäät näkyvät vähemmän. Tätä ei kyllä ole tieteellisesti todistettu, joten… Joka tapauksessa, päättele langanpäät jossain vaiheessa! 


Laita villapaitasi käsinpesualtaaseen tai johonkin vatiin. Lisää villapesuaine. (ihan pieni loraus riittää) ja vesi (kylmää tai kädenlämpöistä). Käytän itse hajusteetonta Eucalania, mikä tahansa villapesuaine käy. Anna liota 15 min. Puristele paidasta mahdollisimman paljon vettä pois. Kääri paita puhtaaseen pyyhkeeseen ja tanssi sen päällä (tanssiminen ei ole pakollista!).


Asettele paita kuivumaan tasona. Älä venytä liikaa! Tässä kohtaa on hyvä tarkistaa ohjeen ja valmiin puseron mitat. Käytä siis taas mittanauhaa! Siloittele kaikki rypyt.


En itse pingota paitojani kovinkaan paljon, ellei ne ole pitsiä. Jos neule on pelkkää sileä, asettelen paidan yleensä kylpyhuoneen lattialle kuivan pyyhkeen päälle kuivumaan, ja annan sen olla. Odota, että paita kuivuu kokonaan! Laita päälle ja taputa itseäsi olalle hyvin tehdystä työstä!Tiinan Lento 2, neulottu Sunday ja Tynn Silk Mohair -langoista.


Jälkiviisauksia

Neulonta on enimmäkseen kivaa, mutta kuten mikä tahansa harrastus tai taito, se ei välttämättä ole sitä heti. Silti jokainen purettu silmukka auttaa sinua oppimaan, ja lupaan, että jos harjoittelet sinusta tulee parempi neuloja ja ehkä myös ihminen! 


Mukavia paidan neulontahetkiä!

- Titityyläiset

Loading...