Langan korvaaminen toisella

Meiltä kysytään usein, mitä lankaa suosittelemme tiettyyn malliin. Ohjeessa suositeltua lankaa ei ehkä ole saatavilla tai se on lopetettu, syitä on monia. 

Langan korvaaminen toisella on oikeastaan aika yksinkertaista. Tärkeintä on uskaltaa rohkeasti kokeilla! Kokosimme tänne pari ns. muistisääntöä, joilla pääsee alkuun ja hei, me ollaan täällä teitä varten! Aina voi kysyä! Lisäksi meidän verkkokaupasta pystyt kätevästi hakemaan lankoja paksuuden mukaan! Valitse Langat, sitten Suodattimet ja Langan vahvuus. 


  1. Langan vahvuus

Lue vyöte! Vyötteestä selviää, mistä lanka koostuu ja paljon siinä on metrejä per grammaa. Langan vahvuutta voi päätellä sen metrimäärästä per 100 g.Joissain vyötteissä lukee jo valmiiksi langan vahvuus, esimerkiksi DK (tulee englanninkielisistä sanoista Double Knitting). Jos vyötteessä lukee DK korvaa se toisella DK-vahvuisella langalla. Yksinkertaista! Lankojen paksuudesta voit lukea lisää Craft Councilin sivuilta tai Ravelrystä. 


  1. Pysy samassa materiaalissa

Jos ohje on kirjoitettu villalangalle, älä korvaa sitä puuvillalla. Toki kannattaa aina kokeilla, mutta tämä kannattaa tehdä tietoisesti. Tässäkin auttaa mallitilkun neulominen. 


  1. Vaihda langan paksuus

Pysy samassa materiaalissa, mutta vaihda langan paksuus. Eli jos haluat worsted paksuista lankaa, voit neuloa fingering vahvuista lankaa kaksinkertaisena. Susanna Winterin artikkeli avaa tätä todella hyvin!  


  1. Neulo mallitilkku

Osta yksi kerä lankaa, josta aiot neuloa ja tee 15x15 cm mallitilkku. Kyllä, noin iso! Tämä on kenties kaikista näistä edellä mainituista tärkein vaihe, jonka allekirjoittanut jättää liian usein väliin. Tehkää siis kuten sanon, ei kuten teen! Kastele mallitilkku ja laita kuivumaan tasona. Tässä ei ole kyse pelkästään ohjetiheyden saavuttamisesta vaan ylipäänsä siitä fiiliksestä, miltä lanka tuntuu hyppysissä sekä neuloessa että pingotuksen jälkeen. Laulaako lanka puikoilla? Onko se pingotettuna yhtä ihana? Jos kyllä, ei muuta kuin ostamaan sitä lisää. Jos taas mallitilkun lanka ei toimi, toista kohdat 1-4.


Toivottavasti näillä pääset alkuun lankaviidakossa surffaamisessa. Ravelry on aika hyvä lähde tähänkin. Jokaisen Ravelryyn listatun neuleohjeen kohdalla lukee eri välilehdellä Yarn Ideas. Siitä näkee mistä kaikista mahdollisista langoista ohje on toteutettu. YouTubesta löytyy myös vinkkejä englanniksi hakusanoilla “yarn substitution”. 

Tässä vielä englanninkielisiä nettisivuja, josta voi lukea lisää aiheesta:

Stashlounge Sivu kertoo sinulle miten monta lankakerää tarvitset. Muista, kannattaa varmuuden vuoksi ostaa yksi ylimääräinen lankakerä. 


Yarnsub.com Sivu etsii sinulle vaihtoehtoja, eli kirjoita esimerkiksi Arwetta Classic, niin sivusto hakee sinulle ehkä jopa liikaakin vaihtoehtoja. 

Metrimäärät suurin piirtein eri langan vahvuuksille, eli lankojen juoksevuus. Kuten tuosta huomaa, asia ei ole ihan niin yksiselitteinen, mutta kysymällä selviää moni asia. 

Metri/100 g

1. Thread/Cobweb yli 1000 m / 100g

2. Lace 600-1000 m

3. Ohut Fingering 450-600 m

4. Fingering 360-450 m

5. Sport 270-360 m

6. DK 220-270 m

7. Worsted 180-220 m

8. Aran 160-180 m

9. Bulky/Super Bulky alle 160 m




Loading...